Powered by Blogger.

I Iran, och i muslimska länder, kämpar kvinnor för att återfå kontrollen över sina kroppar






Protesterna i Iran har väckt uppmärksamhet kring frågor om hijaben, den slöja som täcker kvinnors hår på huvudet, och till och med dess existens. Kvinnor samlas online från olika länder och kulturer för att erbjuda solidaritet till iranska kvinnor som kämpar under landets hårda teokratiska regim. 


Irans sharia-stat utnyttjar islam för att utöva makt över kvinnor genom att ta bort den mänskliga rättigheten att bestämma över sin egen kropp. Kvinnors varande och subjekt begränsas i det offentliga rummet genom tvång för hur hon ska presentera sig själv. Iranska staten utgör en yttre makt som tar sig friheten att definiera personers subjekt. Den enda skillnaden mellan Iran och andra muslimska länder är att staten i Iran beskriver sig själv som islamistisk, medan de i andra muslimska länder hävdar att de är sekulära och att kvinnor har alla sina rättigheter att både bära och ta av hijaben.


I andra muslimska länder t.ex. I mellanöstern används dessa protester i Iran av de politiska partierna som styr, för att fatta beslut om hur muslimska kvinnor ska framstå i offentliga utrymmen. I Iran är det en islamisk totalisering som styr. Men i andra muslimska länder är det extrema partierna som utsätter sig för den korrekta bilden av en kvinna genom religionen, media och utbildningssystem etc.


Att ta förmynderskapet över kvinnors kroppar och sinnen är inte exklusivt för Iran. Förtrycket över kvinnors rättigheter manifesterar sig i olika former och grader i många länder. Exempelvis I Arabvärlden, där jag växte upp pågår revolten sedan flera år (Balsam Mustafa 2022). Protesterna i Iran väcker en stor spänning i övriga muslimska länder som yttrar sig bl.a. genom sociala medier. Vissa menar att denna  utveckling innebär att muslimska kvinnor inte ska bära hijab på offentliga platser, vilket de hävdar är anti- islamistisk. 


Vad de, motståndarna, inte förstår är att iranska kvinnors protester inte är riktade mot själva hijaben. Utan den verkliga frågan är att kvinnor kämpar för att ta tillbaka kontrollen över sin egen kropp. Det är inte bara en fråga om kvinnor som avstår från hijab, utan också om hur de kan klä sig, om exempelvis kan använda läppstift och nagellack i det offentliga rummet. Iranska kvinnor kämpar mot en totalitär stat som vill ta kontroll över en kvinnas subjekt, bestämma hur en kvinna ska presentera sig själv offentligt. I det här fallet är den totalitära ideologin utformad på islams språk, sharia-lagarna, som staten propagerar för. 


Kvinnor som använder sina konton på sociala medier för att avvisa hijaben möts ofta av sexistiska attacker och hot som försöker skämma ut och tysta dem. De som öppet talar om sitt beslut att ta av hijaben får den hårdaste reaktionen. Hijaben är kopplad till idén om kvinnors heder och kyskhet, så att avlägsnandet av den ses som ett trots (Cavrina Waern 2014). 


Å andra sidan där kvinnor kämpar för att hålla kvar rätten att bära sin slöja, exempelvis i frankrike (Örjan Magnusson - 2011) gömmer sig de anti-islamistiska partierna bakom "kvinnors rättigheter"-anhängare. Där förvrängs Iran-protesterna för att rättfärdiga sina försök att "sekularisera" den offentliga bilden av muslimska kvinnor. Allt detta ger bränsle till både de extrema som vill begränsa kvinnors friheter, och de islamofobiska som försöker utnyttja situationen och göra muslimer osynliga i offentliga utrymmen (Andreas Liebermann - 2017). 


Mitt argument är att handlingen att tvinga någon att ta på sig ett tyg för att implementera en religiös kod är obscen. Och även de som tvingar människor att bära vissa typer av kläder, de som tar av sig kläder, båda är två sidor på samma mynt. Det är ett uttryck av övermakt och bär på likvärdig skuld. De inskränker en individs rätt till ett fritt självuttryck, att kunna konstruera sin egen kroppsbild och definiera sig själva. Det är en människorättskränkning att bestämma över någon annans kropp. Varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp.




Källor:


Andreas Liebermann - 2017 - Osman: "Oansvarig debatt om slöjan" -https://www.svt.se/nyheter/inrikes/osman-oansvarig-debatt-om-slojan (Hämtad 2022-10-7)


Balsam Mustafa - 2022-09-22 - Iran protest at enforced hijab sparks online debate and feminist calls for action across Arab world  - https://theconversation.com/iran-protest-at-enforced-hijab-sparks-online-debate-and-feminist-calls-for-action-across-arab-world-191178 (Hämtad 2022-10-07)


Cavrina Waern - 2014 - Slöjan som statussymbol -  https://www.axess.se/artiklar/slojan-som-statussymbol/  (Hamtäd 2022-10-7)


Örjan Magnusson - 2011- Slöjförbud i kraft i Franktike https://www.svt.se/nyheter/utrikes/slojforbud-i-kraft-i-frankrike ( H




post signature

No comments

Search This Blog

Want to support the blog?